Ordforklaring

Babyshower – babybrus

I USA har babyshower været en tradition i mange år. Traditionelt er det en veninde, en kvindelig kollega eller en kvindelig slægtning, der arrangerer en babyshower for den vordende mor, og traditionelt er der da også kun kvindelige deltagere i en babyshower. Ligeså traditionelt er det, at babyshowers kun holdes for førstegangsfødende, dvs. på det tidspunkt hvor de unge forældre har specielt hårdt brug for gaverne, men også dette forhold er i USA ved at ændre sig således, at der afholdes mindre babyshowers, undertiden kaldet diapershowers ved barn nr. 2 eller ved adoption.

En fest med veninder og kvindelige familiemedlemmer, hvor der rigtig er mulighed for at tale om graviditeten, fødslen og babyen, kan derfor stå rigtig højt på ønskesedlen.

Både i Danmark og USA er det tillige snarere reglen end undtagelsen, at babyshoweren afholdes som et surprise-party for den kommende mor, der således slet ikke er forberedt på det store fremmøde og de mange gaver. (Uddrag fra Wikipedia)

Mandala

Ordet Mandala, kommer fra sanskrit og betyder kreds eller cirkel med et centrum. Mandalaen repræsenterer universet/kosmos på en symbolsk eller metafysisk måde, som et mikrokosmos i universet. Den er et af de ældste spirituelle og religiøse symboler, allerede kendt fra palæolitisk tid. Den findes i mange kulturer, blandt andet hos indianerne, i hinduismen, i buddhisme og i kristendommen.

Mandalaer kan laves på mange måder, i den kristne tradition er Kristus ofte afbildet i cirklens centrum, med de fire evangelister eller deres symboler i de fire kardinalpunkter. De bruges også af hinduistiske og buddhistiske munke og indenfor tantrisk yoga i forbindelse med meditation.

Ifølge dybdepsykologien repræsenterer mandalaen Selvet, det afbalancerende og organiserende princip, der er målet for personlig udvikling. (Uddrag fra Wikipedia og egne erfaringer).

Klangskåle og syngeskåle

Klangskåle og syngeskåle indeholder forskellige metaller og den særlige legering kombineret med størrelsen og tykkelsen af klangskålen, skaber naturlige klange og overtoner, der stimulerer kroppen til at genskabe sin egen harmoniske frekvens. De er bl.a. med til at producere alfa hjernebølger, som er til stede i hjernen ved dyb afslapning. Skålenes toner omfavner lytteren i en klokke af lyd og skaber derved ro og plads til centrering af krop og psyke.

Overtonerne har en særlig gavnlig virkning på krop og psyke. De dybe toner fra de store klangskåle giver lytteren øget ro i sindet og mulighed for at slippe bekymringer og tanker og bare være tilstede i nuet.

Lydene fra klangskålene er især gavnlige og brugbare i de perioder i livet, hvor vi befinder os i en overgange, bl.a. når vi skal tage vigtige beslutninger.

Klangskålenes egenskaber kan bl.a. give større ro og centrering, mindske søvnproblemer, mindske fysisk/psykisk smerte, afbalancerer højre- og venstre hjernehalvdel. (Uddrag fra Jane Winther og Nordlyscentret).

 

Barselspotte

En Barselspotte er en krukke til mad; især udformet som en lerpotte med låg og hank med en lokal pottemagers tradition for dekoration, men det kan også være en spand af tin, kobber eller messing.

I barselspotten, der kendes fra 1600-tallet, bragte nærtboende koner grød, sødsuppe el.lign. til styrkelse af den barslende kvinde og som hjælp til hendes husholdning. Barselspotten tog den besøgende med hjem igen og anvendte til andre formål. (Uddrag fra Wikipedia).

 

Rebozo

Rebozo er et tørklæde eller sjal, altså et klædningsstykke, der bruges til alt mellem himmel og jord i Mellemamerika. Kvinder bruger rebozo’en som sjal, som skuldertaske, som bæreredskab på hovedet og som et hjælpemiddel før, under og efter fødsler. Den opfundet og udviklet af mayaindianerne. Inspirationen i Danmark kommer fra den mexicanske jordemoder Naolí Vinaver.

Lydene fra klangskålene er især gavnlige og brugbare i de perioder i livet, hvor vi befinder os i en overgange, bl.a. når vi skal tage vigtige beslutninger.